KEZDŐLAP /

LEICA

Leica

A kamera gyártás története a németországi Wetzlar városban 1849-től működő, főként mikroszkópokat gyártó Leitz üzemben kezdődött.

Egy kényszer szülötte kis eszköz volt a kisfilmes fotózás előfutára. A XX. század legelején még nem állt rendelkezésre könnyen kezelhető, megbízható fénymérő készülék. A rohamosan növekvő mozifilm készítés olyan eszközt igényelt, amellyel már a forgatáskor pontosan és gyorsan meg lehetett mérni a fény mennyiségét. Ez akkor csak próbafelvételekkel volt lehetséges. Hogy ehhez minél kevesebb filmet keljen használni, a wetzlari üzemben egy kis dobozt készítettek, amelyben kis mennyiségű 35 milliméteres mozifilmre néhány (álló) próbafelvételt készítettek többféle fényrekesz beállítással. Az exponált nyersanyagot gyorsan előhívták és megállapították a helyes megvilágítást.

A gyár akkori fejlesztő mérnöke, Oskar Barnack ezt a kis eszközt fejlesztette tovább az Ős-Leica elkészítéséhez. Már korábban is olyan kamerát képzelt el, amely kis méretű, könnyen kezelhető, az akkori nyersanyagok méreteinél jóval kisebbel működik. A mozifilm formátumot megduplázva 24x36 milliméteres képet készített a gép a szabványos 35 milliméter széles perforált filmre. A mai napig ez a kisfilm formátum, sőt a digitális fotózás FF (Full Frame) formátuma is.

A korai fejlesztések ellenére (az első világháború miatt) csak 1925-ben kerülhetett piacra az első gép, a LEICA A, amelynek neve a „Leitz Camera" rövidítéséből származik. Azóta a mai napig a fotóriporttól egészen a művészi fotográfiáig a legnagyobb alkotói szabadságot biztosító, kiemelkedően magas minőségű és rendkívül megbízható fényképezőgép rendszert jelent a LEICA márkanév. A kisfilm használata a fotográfiai látás új formáját jelentette, korábban elképzelhetetlen helyeken, közelségben és módon tette lehetővé a fényképezést. A XX. század eseményeiről készült tömeges képanyag nem készülhetett volna el a kisfilmes eszközök nélkül. A fényképezőgép gyártással párhuzamosan a legkritikusabb igényeket kielégítő távcsövek tervezése és készítése is a Leitz gyár fontos tevékenysége lett.

Forrás: leitz-hungaria.hu

|
SZG
SZG Szabó Gergő vezető webfejlesztő Debrecen, Hajdú-Bihar megye

Várok minden észrevételt a honlapról és a fotóimról egyaránt. Ha rendelkezel honlappal és szívesen lennél Szabó Gergő partnere, akkor jelentkezz bátran.

Jogi nyilatkozat
Honlapkészítás és webalkalmazás fejlesztés: INDIKÁTOR | kreatív webfejlesztés